Projektowanie domu – spiżarnia

Projektowanie domu – spiżarnia

Projektując nowy dom, o ile tylko nie wybieramy gotowego planu, w którym nie można nic zmienić, warto zastanowić się nad tym, czy przy kuchni nie powinna zostać umieszczona spiżarnia. W dawnych domach oraz mieszkaniach w kamienicach, często była ona przewidywana, obecnie jednak stanowi rzadkość, a często jest ona bardzo pomocna, zwłaszcza, jeśli planuje się przechowywanie sporych ilości jedzenia, w tym zapraw. O ile można samemu podpowiedzieć architektowi, co by się chciało mieć w domu, jeszcze przed wykonaniem przez niego projektu, albo można zmienić coś w istniejących już planach, to spiżarnia może być jednym z takich właśnie pomysłów. Usytuowanie takiego pomieszczenia – nawet niewielkiego – obok kuchni, w chłodnym miejscu, zapewnia bowiem dodatkowe miejsce na przetwory, albo jedzenie, które nie powinno być trzymane w cieple, a jest często używane, na przykład ziemniaki. Dzięki temu lodówka staje się mniej zatłoczona, a dobra wentylacja w spiżarni zapobiega mieszaniu się zapachów i powstawaniu charakterystycznej, lodówkowej woni. Takie rozwiązanie jest szczególnie istotne, jeśli przy domu nie planuje się dodatkowego pomieszczenia gospodarczego ani piwnicy, w którym można by było schować pożywienie.